Trenger jeg eTA eller visum til Canada?

Publisert: Oct 16, 2018 | Tags: Kanadiske eTA, Kanadisk visum

Innledning

Å søke om utenlandske reisevisum kan være forvirrende, spesielt hvis du er usikker på hvilken type reiseautorisasjon som passer din situasjon. Hvis du vil besøke Canada, må du sannsynligvis søke om ett av to dokumenter: eTA (elektronisk reiseautorisasjon) eller visum. Vet du hvilket du trenger? Ikke kast bort tiden på å søke på feil eller bla gjennom myndighetenes forvirrende nettsider. Alt du må vite er her. Les videre for å finne ut hvilken type reiseautorisasjon du må ha.

Forskjeller mellom kanadisk eTA og kanadisk visum

En kanadisk eTA er ikke det samme som et kanadisk visum. Et visum er en fysisk autorisasjon, som et frimerke eller et klistremerke som festes i passet sånn at du kan reise inn i et fremmed land. Vanligvis ber du om visum på forhånd fra en ambassade eller får et på grensen. Det er nødvendig å fylle ut papirer og få godkjennelse fra en saksbehandler på begge. Canada krever at statsborgere i mange land får visum for innreise til Canada.

En eTA er litt enklere. Hvis Canada ikke krever visum fra statsborgere i ditt land, vil du sannsynligvis ikke skaffe eTA. Det er unntak for statsborgere i USA, som bare må ta med passet til grensen for å reise inn i Canada. Lovlydige innbyggere i USA som ikke er statsborgere må fortsatt skaffe eTA.

En kanadisk eTA er enklere og raskere å søke om enn et kanadisk visum. En eTA er mer elektronisk enn fysisk, og knyttes automatisk til passet når søknaden er godkjent. De vanligste kanadiske visumene er etgangsvisumet og flerbruksvisumet. De fleste får flerbruksvisumet som lar mottakeren besøke Canada i opptil seks måneder om gangen i løpet av en 10-årsperiode, eller til passet utløper. eTA er gyldig i fem år. Hvis du får nytt pass, må du få ny eTA, siden eTA er knyttet til passet.

Fordeler og ulemper med begge

Både kanadisk eTA og kanadisk visum har fordeler og ulemper. Selv om det er sant at du ikke får velge hva du søker om, er det fortsatt verdt å forstå hva som definerer ditt kanadiske innreisedokument og hva du kan forvente siden berettigelse er basert på landet du er statsborger i. Opplevelsen din kan være helt forskjellig enn den svigerbroren din som har en annen nasjonalitet eller innvandringsstatus i USA hadde.

Én fordel med eTA er at den er mye raskere og rimeligere enn visum. Du kan potensielt motta en godkjent eTA, gyldig for innreise til Canada på under én time. Å søke om kanadisk visum er en mer tidskrevende prosess. I tillegg må du ikke sende passet noen steder eller reise til et rettshus eller ambassade for å få visumet. eTA knyttes automatisk til passnummeret som gjør kryssing av grensen til en praktisk prosess.

Men det er også ulemper med eTA. Fordi søknaden kun er elektronisk, kan du ikke skrive den ut og sende den med posten. Hvis du foretrekker papir og blekk, må du tilvenne deg nettbasert format. Du må også fullføre søknaden i én omgang, så hvis du ikke har alle reisedokumentene på plass når du begynner, må du kanskje begynne helt på nytt igjen. For det andre er eTA gyldig i fem år, først da må du søke på nytt. Et flerbruksvisum til Canada er gyldig i 10 år før du må fornye det.

Å få visum er vanligvis ikke så lett som å få eTA. Hvis du er statsborger i et land som krever kanadisk visum, må du gjennom en lengre og kanskje mer frustrerende prosess for å få visum. For én enkelt tur kan dette være litt for mye jobb. Å få kanadisk reisevisum er på ingen måte en skremmende prosess, men det krever mye mer papirarbeid enn eTA, og behandlingstiden er lengre. Selv om ventetidene varierer kan du forvente å vente i minst to dager og opptil én måned på å få det kanadiske reisevisumet. Avhengig av situasjon kan du ende opp med et engangsvisum i stedet for det mer vanlige flerbruksvisumet. Det er mye penger og jobb for én innreise til Canada.

Konklusjon

Nå som du kan forskjellen mellom kanadisk eTA og kanadisk visum, må du bare finne ut hvilket du er berettiget for. Du kan se en liste over land som er berettiget for kanadisk eTA på nett. Selv om både eTA og visum har fordeler og ulemper, er de gode nyhetene at begge tilbyr flotte reisemuligheter, og at ingen av dem har en spesielt skremmende søknadsprosess. Lykke til med søknaden og ha en flott tur til Canada.

Få riktig reiseautorisasjon for Canada

Hvis du har pass fra et land som er berettiget for kanadisk eTA, som Storbritannia, Irland, Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Danmark, sverige, Norge eller mange andre eTA-berettigede land, må du få godkjent eTA før turisme-, forretnings- eller medisinske besøk til Canada. Begynn på søknaden, eller gå til eTA-kravene for å lære mer om Canadas eTA

Søk om kanadisk eTA