Tax-free kjøp som håndbagasje i Canada

Publisert: May 16, 2021 | Tags: Oppføringskrav til Canada, Tullfrie kjøp

På de fleste canadiske flyplasser vil du kunne kjøpe varer som er unntatt skatter og avgifter, noe som gjør dem billigere enn i vanlige butikker, spesielt de varene som har høye nivåer av skatter, slik som tobakk og alkohol. Canadian Air Transport Security Authority (Canadisk myndighet for lufttransportssikkerhet) bestemmer hva som kan, og ikke kan, tas om bord i et fly, og dette kan være annerledes enn hva som er tillatt som tax-free i ditt land, så det er viktig å forstå reglene.

Innsjekket bagasje

Du kan ta med deg opptil 5 liter med sprit med et alkoholinnhold på mellom 24 % og 70 % per volum i din innsjekkede bagasje. Alt som har mindre enn 24 %, som vil inkludere vin og øl, kan fritt tas med. Det vil være fysiske begrensninger slik som vekt og størrelse på bagasjen.

Håndbagasje

De fleste flyselskaper har begrensninger på størrelsen av og antall bager du kan ta med deg om bord på flyvningen din. På Air Canada, for eksempel, er du tillatt én mindre koffert eller bag, som må passe på bagasjehyllen eller under setet foran deg, og én personlig bag, slik som en veske, laptop- eller kamera-bag.

Spraybokser, væsker og geleer på opp til 100 milliliter eller 100 gram er tillatt, men de må plasseres i en 1-liters gjennomsiktig lynlåspose. Du kan ta med deg mindre gjenstander, slik som leppestift, parfyme, hånddesinfeksjonsmiddel eller tannkrem, så sant de passer i posen.

Flasker med drikkevann kan ikke tas gjennom sikkerhetskontrollen hvis de er større enn det ovennevnte, så det er en god idé å kjøpe det du skal drikke etter at du har gått gjennom screening-sjekkpunktet.

Hva skjer når du er inne i terminalen?

Etter at du har gått gjennom sikkerhetskontrollen, kan du kjøpe tax-free varer på alle flyplassbutikkene, og du kan ta med deg disse om bord på flyvningen din. Du styres imidlertid fortsatt av mengden du kan ta med deg inn i destinasjonslandet ditt, og dersom du har en mellomlanding, må du også følge reglene i det landet.

Noe annet du bør ta i betraktning er at de offisielle sikkerhetsposene kun er gyldige i 48 timer fra tidspunktet for kjøpet, så du vil kanskje måtte legge varer i nye poser dersom du har en overgang som er lenger enn dette på reisen din.

Kan varer bli konfiskert?

Ja, under visse omstendigheter vil du kanskje ikke være bli tillatt å ta med noen eller alle kjøpene dine om bord dersom de er over de tillatte grensene eller varene ikke er tillatt å ta om bord i flyet. Du bør sjekke med flyselskapene angående restriksjoner på tillatte gjenstander. Også, hvis tax-free gjenstander ikke blir transportert i sikkerhetsposer godkjent av flyplassen og flyselskapet, eller hvis posen som inneholder tax-free gjenstander har blitt åpnet før du går gjennom screening-sjekkpunktet, er det mulig at gjenstandene ikke vil bli tillatt om bord.

Hvis dette skjer, er det flere tilgjengelige alternativer.

  • Hvis det fortsatt er mulig, plasser gjenstandene i din innsjekkede bagasje. Dette vil innebære å hente den tilbake fra bagasjehåndteringen, noe flyselskapet ditt kan nekte å gjøre. Du kan også vurdere å sjekke inn håndbagasjen din – dette kan være det beste alternativet, med mindre du trenger bagen om bord.
  • Send gjenstandene hjem per post dersom flyplassen tilbyr denne tjenesten.
  • Overlat varene til sikkerhetsbetjenten, som vil kvitte seg med dem for deg.

Konklusjon

Reisende anbefales å overholde begrensninger og forskrifter når det gjelder tax-free kjøp i Canada. Å gjøre en feil kan ha dyre konsekvenser med henhold til skatter og bøter. Reisende anbefales dermed å kun kjøpe tax-free varer når de er inne i terminalen.